Karel en Marcel Asmus

De geniepige biecht, of het sacrament van de betere haardos, is een van de zeven hoofdzonden van Karoles Doruijterus. In zijn stoel zuigt hij verbaal alle wederwaardigheden uit het slachtoffer van zijn knipkunst. Zijn functie is die van knipvader en gebaseerd op de volgende woorden: “Knip ik alle dode punten en hervorm de verfomfaaide coupe, dan zal hij of zij, die trouw zijn dos laat vertroetelen, gezegend en vrolijk de stad reinigen van alle visuele kwaad.”

Hoe lang kom je bij Karel?
Sinds de opening van Sushi Kotei, mijn authentiek Japanse Restaurant (Peperstraat 8) schuin aan de overkant op 31 mei 2014. Beetje ruilhandel. Karel knipt mijn haar en ik lever sushi. Ben wel import Vlaardinger(niet geboren wel getogen).

Wat verwacht je van zijn knipkunsten?
Ik heb groot vertrouwen in Karel. Hij doet het iedere week perfect. Iedere week? Ja, iedere week! Ik heb ADHD-haar en dat groeit als kool. Valt altijd wel wat te knippen.

Ga je weleens vreemd qua kapper op bijvoorbeeld een lange vakantie?
Nooit. Als ik voor langere tijd uit Vlaardingen ga, scheer ik vooraf mijn kop kaal. Probleem opgelost voor het kon ontstaan!

Hoor je Karel graag babbelen of wacht je liever in trance het resultaat af?
We hebben leuke gesprekken. Veel vertrouwelijke zaken ook. Noem het beroepsgeheim en dat is bij hem in veilige handen. De ene keer behandelen we frusten. Dan weer is het gieren, lachen en brullen/huilen.

Kleed je je speciaal voor een beurt bij/van de kapper?
Ik ben wie ik ben. Er is al zoveel geklets in dit dorp. Ik doe aan wat ik prettig vind. Dat is vaak een trainingspak. Sushi Kotei 90-95% bezorgwerk, wat ik zelf doe, en niet echt een restaurant. Als dat gaat veranderen ... verandert mijn kleding mee.

Wie zou jij willen knippen of scheren en wat zou je veranderen?
De gemeente Vlaardingen. Leren dat ze met maar één maat moeten meten. Het zijn hypocrieten die er kennelijk genoegen in scheppen MKB’ers te pesten. Ik hoef niet in de watten gelegd, maar wij vormen wel de basis van het stadshart.

Wat doe je voor de kost en hoe lang?
Nu dus 2 jaar Sushi Kotei. Daarvoor 9-jaar bij CDS Electronics (ontwikkelen o.a. printplaten) in Maassluis. Dat was ik zat. Ondanks de crisis ben ik voor mezelf begonnen met Japanse Sushi. Dat doe ik met een Thaise dame. Veel kwaliteit (zeevis van Schmidt) en alles vers en gezond.

Is je werk nog net zo spannend als toen je begon?
Ben net begonnen en het gaat almaar beter: stapje-voor-stapje. Financieel is het soms best lastig. Na CDS was dat een fikse stap terug. Maar zolang ik niet met een Mens-Erger-Je-Niet kop rondloop ben ik een tevreden mens.

 

Wat zou je, met een grote schaar, veranderen aan de coupe van de wereld?
Er is veel ellende. Dus waar te beginnen? Ik denk aan kansarme kinderen en proberen die een kans te geven. Zeker in Aziatische landen een nijdig probleem.

Wat krijg je met een verzorgde coupe en sushi bij de andere sexe gedaan?
Geen idee. Ik ben twee jaar vrijgezel. Je hoort nog van mij als het zover is. Laat eerst Sushi Kotei (Keizer, red.) maar een succes worden. Zet er gerust bij dat alles met kip, rund en vis is. Geen kat! Dat is Sushi Mauw ... en bovendien erg flauw.