Zang & Muziek Centrum Vlaardingen en het talent

Hun namen, nu nog onbekend, schallen op donderdag 16 juni door De Kroepoekfabriek. Daarna doodse stilte. Drie of vier tikken vooraf en ... er wordt gezongen of de toetsen van de piano worden beroerd. Er is meer natuurlijk voor het oor. Geoefend of niet zal het klinken als nieuw. Immers voor de meeste leerlingen van ZMC wordt het de vuurdoop. Hun eerste optreden.

Sem Visscher (8 jaar), Iris Huitker (12), Christie Ommering (19) en Anna Moerman (17) zijn allen circa een jaar actief als leerling en mogen, maar bovenal dúrven, die avond hun eerste schreden te zetten op hét poppodium van Vlaardingen. Een gedurfde onderneming. Maar eentje waarvan het enthousiasme bij een kort interview ervan afstraalt.

Eén ding is op voorhand duidelijk. Wie talent heeft zal zich alle moeite getroosten verder te komen dan het oefenhok. En zo niet? Dan blijft er een mooie hobby over. Muziek maken is nu eenmaal van alle tijden en verveelt nooit. Ongeacht de leeftijd of sociale status een eeuwig plezier.

Iris Huitker zingt en weet zondag 23 mei of ze bij Albert Verlinde een rol kan verdienen in de musical Ciske de Rat. Van 500 aanmeldingen heeft ze de laatste 60 bereikt, daar waar er 30 uiteindelijk een rol als Doris, Betje of Ciske kunnen bemachtigen. Immers, dankzij het Kinderwetje van Van Houten mogen minderjarigen slechts een beperkt aantal uur zingend werken. Op 16 juni zingt zij Uptown Funk en Billy Jean. Die laatste? Inderdaad van Michael Jackson. In ieder geval begeleid door broer Lars (10 jaar) op drums een harmonieus familieproject.

Sem Visscher, de benjamin van dit viertal, speelt eigen werk op de piano. ‘Het duurt 1.29 minuut,’ weet hij. Hij draait wat in zijn stoel. Dat wordt er niet minder op als De Vlaardinger hem vraagt iets voor te spelen. ‘Het is toch een interview,’ zegt hij (niet geheel onterecht), ‘en geen voorspeelkwartier.’ Dit mag jammer heten en qua muzieksoort blijft het nog even raden. Hij wordt geassisteerd door Joel Dieleman. Zijn leraar. Dus als je die avond meer hoort dan twee handen normaliter kunnen produceren ... is het inderdaad even Quatre mains.

Spraakzamer is Christie Ommering. Zij zingt en benadrukt de positieve kanten ervan. ‘Eerst was er de schroom je stem te laten horen. Maar dat sleet snel. Het is hardstikke leuk om te doen. Bij ieder nummer (ze zit ook bij de Vocal Groep met 9 meiden en 1 jongen) kijken we wie wat zingt (hoog, laag of lead) en telkens is er weer die uitdaging. Ik zing op 16 juni Pretty Unpretty en doe dat met hulp van zangjuf Lisa Lukaszcyk.’

Anna Moerman zingt ook. Een eigen ballad met de intrigerende titel Mystery. Ze begeleidt zichzelf hierbij op de piano. Het lijkt erop dat Vlaardingen rijk is aan talent en bereid dit te delen met het publiek. Een mooie en verwachtingsvolle avond ligt in het verschiet.

Tussendoor is er een eigen band. Samengesteld uit leerlingen die stuk-voor-stuk kunnen spelen. Die avond staat, ook niet onbelangrijk, in het teken van het samenspel. De essentie van een band. Dat staat als een paal boven water.

Grote animator is Nicole Bouw, zelf zangeres en muzikaal onderlegd, weet zij dat alle leerlingen de avond tot een succes zullen maken. Zij is ook ook degene die de nummers (op de zelf geschreven werken na) bepaalt en weet dat het goed is.

Zin om te luisteren?

Wie een lokaal song- en muziekfestival live mee wil maken, die doet er goed aan tickets te bestellen. Dit kan via de site van De Kroepoekfabriek en via de ZMC. De kaartjes kosten € 6,00

De Kroepoekfabriek

KW Haven ZW 2A

Datum: donderdag 16 juni
Aanvang: 18.45 uur
Einde: 23.00 uur

Tickets via

www.kroepoekfabriek.nl

www.zangenmuziekcentrumvlaardingen.nl/