Na eerst avonturen te hebben beleefd onder leiding van Ben Vuijk, en later Goof Ouwens en Gerard de Boer, richt Eetcafé d’Oude Stoep, onder leiding van eigenaar Hans van Dijk, als bekend sinds 2006, zijn in allerhande alcohol gedrenkte pijlen niet langer enkel op die van de stevig innemende bezoeker en de dorstige passant.

160426 HansBVanDijkEigenaar en eetcafé zijn nog lang niet uitgepierd en staan pas aan de vroege vooravond van minimaal nog een decennium en ontwikkelen smaakbeleving die hemels aandoet. Niet langer is het café louter kroeg voor: grote slokken, gauw thuis. Hans van Dijk, met op de administratieve en emotionele achtergrond zijn Stephanie, sluipt op subtiele wijze de wereld van de malt whisky, de houtachtige jenevers en de verrassende likeuren binnen op de manier die hem die hem past; met kennis van zaken zonder voor doctor of betweter te worden versleten.

Misschien wel de eeuwige roeping kennen veel stadgenoten en andere gasten Hans van Dijk van achter de bar bij Ferry in de Panda en meer bij daglicht in het Spiegelbeeld, Ouroubouros of de Westkaai. Om te eindigen (?!) in een verheven idyllische zwanenzang van nu ruim zeventien jaar in Café d’Oude Stoep. De plek waar hij, 1 maart 2006, de tap overnam van Gerard & Goof.

‘“Goof is gestopt,” zei Gerard de Boer. “Heb jij zin om samen met mij ...” Dat werd net iets anders.’ Hans deed een bod en kocht de d’Oude Stoep. Het werden dat voorjaar drie weken van 24/7 slopen, ruimen en weer opbouwen. Hans: ‘Naar mijn ideeën heeft Leendert-Jan Brand er dit van gemaakt. De U-bar moest eruit. Die was oud, nat en versleten. Ik wilde graag mijn producten laten zien en toch nog gezelligheid rond de bar. Dat is naar mijn idee goed gelukt.’

Drank

‘d’Oude Stoep is basic gestart. Gestaag heb ik mijn plannetjes ingevoerd. Een mooie drankcollectie opbouwen kost tijd én geld. Nu heb ik, naast bier, wijn, etc., zo’n 20 soorten jenever, 60 flessen malt whisky en 30 stuks likeur. Stuk-voor-stuk niet direct behorend tot de bekende 13 in een dozijn.’

Muziek

‘Ik wilde graag live jazzmuziek op de donderdagavond. De pest is met jazz is, dat iedereen het kent. Maar als je verder gaat vragen komen de meesten niet veel verder dan : Jamie Cullum. Vlaardingen is een muggenscheet te klein voor een druk jazzcafé. Maar na de zomer ga ik onverdroten verder op dit oorspronkelijke pad. Nu zijn het veeal coverbands en dat is niet mijn ding.’

Wie onaangekondigd de Stoep binnenloopt wordt ’s avonds na 22.30 uur niet zelden getrakteerd op klasserijke exoten. Je kunt er Frank Zappa horen. Blij worden van een voor vele gasten onbekende zangeres als PJ Harvey of ingetogen uit je dak gaan bij een muzikale verrassing of Pink Floyd.

Was de term niet zo uitgekauwd, je zou zeggen dat het alternatief is of jazz. En niet altijd de gemakkelijk in het oor liggende keuzes. Hans: ‘Ik wil me blijven onderscheiden. Sfeer neerzetten. Iets aparts oproepen. Qua muziek en daar dan een niet te voor de hand liggend drankje bij ter compensatie.’

Eerste klanten

‘De opening gepland op 1 mei 2006 belde de PvdA bijna om de haverklap of ze die dag konden reserveren. Het was immers de Dag van de Arbeid. Dat werd een race tegen de klok. Hoewel we het niet helemaal haalden (het damestoilet was gereed, we hadden wijn en bier en volop licht) is het improvisorisch toch gelukt. Na die party kwamen er wat andere gasten binnen. Die spraken Engels met een Frans accent. Barman Rory Dickhoff vroeg: “Mag ik ze bedienen?” “Tuurlijk,” zei ik. “De verbouwing is al duur zat.” Bleken het muziekstudenten uit Parijs. 9 blazers  op een te klein podium speelden ze de spijkers uit de muur. Iedereen laaiend enthousiast en binnen een minuut waren ze door hun cd’s heen.

Spotify is mijn Grote Muzikale Leider. Daar doe ik ideeën op. Ideaal systeem. En wat je daar niet vinden kan, staat wel weer op YouTube of elders. Niks zo leuk als op je vrije momenten met muziek bezig zijn. Muziek, een drankje, wat eten en een goed gesprek zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Noem het de onverbiddelijke ingrediënten van d’Oude Stoep.’

Eerste klant

Ik wijs op het ingelijste tientje op het drankenkabinet. ‘Je eerste betalende klant?’ vraag ik. ‘Ja, van Ruud de Jager. Helaas overleden.’ Meer verhalen volgen. Stuk-voor-stuk interessant. Maar meer voor een biografie. Teveel ook voor een interview.

Eten

Hans: ‘Dat is een simpel gegeven. Ik zeg wat ik wil en de kok beslist hoe hij/zij dat aankleedt. Dat werkt het beste. In ieder geval staat er altijd biefstuk en saté op het menu; dat hoort bij een eetcafé, vind ik.’

‘Ben me nu aan het verdiepen in Food-Paring. Eten en wijn (900 smaak associaties) kent iedereen, maar bier en eten (1.200 smaak associaties) staat nog in de kinderschoenen. Ik verkoop 40 bieren. Daar kun je heerlijk mee en bij eten. Smaak is een allesbehalve uitgekauwd onderwerp.’

Reizen

Wat minder dan voorheen gordt Hans van Dijk zijn rugzak om, pakt de trein en gaat naar Amsterdam (Wijnand Fockinck) of Haarlem (Jopen): jenever of bier kopen. ‘Daar ben ik mee geminderd. Ben een keer in Amsterdam, met een fles of 20 achterop, door ijzel overvallen. Hachelijk klûnen, zeg maar. Nu brengt Fockinck voor € 5,- mijn  bestelling. Niet dat ik nooit meer op struintocht ga; nieuwe smaken ontdekken ...’

Feest mei (...)

Eetcafé d’Oude Stoep

Smalle Havenstraat 5

3131 BS Vlaardingen

Telefoon: 010-434 75 02

Website: www.oudestoep.nl

Facebook: LINK

Feestagenda

5 mei donderdag

Jazzrock (Stormvogel en de Jan & Arno van Nieuwenhuize Bros.)

Aanvang 22.30 uur

6 mei vrijdag

Stoep DJ Collectief

Aanvang 22.30 uur

7 mei zaterdag

Niels Nuiver (soul/funk)

Aanvang 22.30 uur

8 mei zondag

Droog5 (jazz)

Aanvang 15.00 uur

19 mei donderdag

Jeroen Vrolijk/Capevara

Aanvang 22.30 uur

Alle entree: GRATIS

(Peter Joore)